Te Puke – Kiwifruit capital of the world

Työt on mainittu täällä jo moneen otteeseen, mutta halusin kirjoitella niistä vasta nyt kun ne on lopulta alkanut. Alusta saakka oli tiedossa, että töihin pitää täällä ollessa mennä, sillä matkarahaa ei ollut säästössä ihan niin paljoa, että koko ajan olisi voinut lomailla. Uuteen-Seelantiin tullessa Working Holiday viisumilla täytyy pystyä todistamaan että tilillä on vähintään 4200 Uuden-Seelannin dollaria tai lentolippu takaisin kotimaahan. Meillä ei ole lentolippua takaisin Suomeen, joten rahaa oli sitten tallessa vähintään edellämainittu määrä, siltä varalta jos joku haluaa tilin saldoa rajalla tarkistella. Koska Uusi-Seelanti ei ole matkakohde halvimmasta päästä niin tietty mitä enemmän säästöjä on niin aina parempi. Meiltä ei maahan saapuessa tarkistettu muutakuin viisumit ja passit.

Suunnitelmissa oli päästä töihin vähintään kuukauden kuluttua saapumisesta ja etukäteen oltiin tietenkin tutkittu työmahdollisuuksia ja mitä työtä mihinkin vuodenaikaan on yleensä tarjolla. Sen kuitenkin huomasin nopeasti, että töiden etukäteen hakeminen ennen maahan saaapumista ei kuulostanut ainakaan omalla kohdalla järkevältä, sillä moni itselle sopiva ilmoitus mitä netissä näin oli sellaisia joissa haluttiin työntekijä joko heti tai pian. Meillä oli suunnitelmana alusta asti tehdä perus reppureissaajien hommia, eli hedelmätarha/pakkaustöitä tai esimerkiksi eläinfarmilla työskentelyä. Ehkäpä sitten jos haluaa tarkemmin johonkin oman alan työhön johon on koulutusta ja työkokemusta enemmän niin siinä tapauksessa hakeminen varmaan kannattaa jo etukäteen.

Jos jotain niin kiiveihin liittyviä töitä täältä löytyy! Ekan viikon aikana selailtiin paljon tarjolla olevia töitä eri nettisivuilta sekä Facebookista, jossa on useita työnhakuryhmiä. Tässä kohtaa vuotta ei ole vielä kiivien keräilykausi, mutta päätettiin rekisteröityä listalle PickAJob-nimiseen firmaan, joka oli paljon esillä ja jota oli tutkittu jo ennen lähtöä. Heillä oli tarjolla töitä 100 hengelle, joten laitettiin tiedot menemään ja seuraavaksi sähköpostiin tulikin viesti että oli ensimmäisen sadan joukossa ja paikka on varmistunut.

Meillä työnhakua rajotti jonkun verran se, että ei ole omaa autoa, eli työpaikan lisäksi meidän piti löytää paikka jossa yöpyä ja joka tarjoaa myös kyydit työpaikalle. Se oli myös iso syy miksi valittiin tämä firma, sillä he tarjosi majoituksen hyvään hintaan ja kuljetus työmaalle on maksuton. Työn aloitusaikakin kuulosti hyvältä meidän aikatauluun. Työn sisällöstä ei suoraansanottuna tiedetty ihan kauheasti, vaan sen verran että kiivit vasta oli alkamassa kasvamaan ja että työ pitää sisällään jotain muuta kuin hedelmien poimimista.

Paikka missä ollaan on Te Puke niminen pieni kaupunki, joka on täynnä kiivifarmeja ja jonkun verran avokadofarmeja löytyy myös. Myös kiivi/avokado pakkaamoita on kaupungissa useita. Te Puke on itse nimennyt itsensä ”Kiwi capital of the world” nimellä 🙂

Työn aloitus viivästyi vähän viileiden kelien vuoksi, mutta päästiin kuitenkin lopulta aloittamaan lokakuun puolen välin paikkeilla ja sää on lämmennyt siitä huomattavasti. Työ itsessään on tosi helppoa, enemmän haastavaa henkisesti ja fyysisesti 😀 Jotkut päivät on raskaita ja pitkiä, mutta toisinaan taas tuntuu hauskalta että saa palkkaa siitä, että kävelee ympäriinsä ja repii oksia. Työnkuva on pitää huolta kiiviköynnöksistä karsimalla kiivinalkuja, poistamalla epämuodostuneet ja siistimällä oksia pois jne. Haastavaa tästä tekee se, että köynnös on pään yläpuolella, joten niskat on aika kovilla, samoin alaselkä oli aika kipeänä alkuun. Tätä onneks vähän helpottaa ”kengät” joilla saa vähän extrapituutta 😀 Monella farmilla kasvaa tavallista vihreää kiiviä sekä kalliimpaa Gold kiiviä.

Päivät on pitkiä, 8-10 tuntisia ja siihen saadaan onneks välillä itse vaikuttaa ja toivoa pidempää tai lyhempää työpäivän pituutta. Työ on säästä riippuvaista eli jos sataa niin töitäkään ei tehdä. Tätä työtä ei kyllä pysty monia kuukausia tekemään, mutta 1-2kk ajan se on ihan ok tapa tienata lisää reissurahaa. Varsinkin kun ainoat menot on vuokra ja kaupassakäynti, jää palkasta hyvin säästöön. Loppupeleissä vaikka reissuissa tehdyt työt olisi millaisia vaan, on oma kokemus tähän mennessä ollut sekä Espanjassa sekä täällä niin hyvä että on kyllä kaikki ollut sen arvoista!

Päivät ei tällä hetkellä pidä sisällään ihan kauheasti muuta kun töitä, mutta se oli alunperinkin tarkoitus – tehdä pitkiä päiviä ja mahdollisimman vähillä vapailla, jotta saa enemmän säästöjä ja pääsee nopeamminen jatkamaan matkaa. Koska täällä on paljon ihmisiä, saattaa joutua odottamaan hetken että pääsee tekemään ruokaa tai suihkuun ja ne kun saa tehtyä, ei yleensä tarvitse enää paljoa tehdä kun on jo valmis nukkumaan.

Meillä tosiaan kävi myös tosi hyvä tuuri tänne farmille tullessa, kun saatiin erillisestä rakennuksesta oma huone, muiden ollessa päärakennuksessa jaetuissa huoneissa. Tosi moni täällä on 18 vuotias tai vähän päälle ja meininki talossa on sen mukaista, joten ollaan oltu erittäin tyytyväisiä vähän rauhallisempaan paikkaan ja omaan tukikohtaan. Tätä työtä suunniteltiin ensin tekevämme kolmen kuukauden ajan, mutta päätettiin että vähän vähempi saa riittää ja pysytään täällä tammikuun alkuun saakka. Seuraavan työn toivottaisiin olevan joko eläinfarmilla tai vaikka viinitilalla.

Kaikenkaikkiaan hommat sujunut hyvin myös töihin liittyen, rankkaa mutta hauskaa ja maalaiselämä on ollut itelle ainakin hauska kokemus ja vaihtelua kaupunkiin. Aikansa sitäkin riittää ja innolla jo odotetaan myös tammikuun lomaa ja suurkaupunkeja 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s