Elämää kiivifarmilla

Meidän työt kiivifarmilla alkaa lähestymään loppua, ja töitä on vielä noin parisen viikkoa jonka jälkeen kaikki alkaa rauhottumaan joululomille. Työstä kiivifarmilla lukiessa päähän muodostui jonkinlainen keksitty kuva siitä miltä täällä voisi näyttää, ja millaista elämä tällasella farmilla voisi olla. Silti samaan aikaan oli tosi vaikeeta kuvitella millaista se ihan oikeasti on.

Alunperin tultiin töihin PickAJob nimiselle firmalle, jonka ”toimisto” on paikallisen farmarin tialla, joka on antanut vanhan omakotitalonsa reppureissareiden käyttöön. Työskenneltiin PickAJobille noin viikko, kun yhtenä vapaapäivänä kaikki sai viestiä, että meidän majoituksen tarjoava farmari tarvitsee jeesiä omalla pellolla ja halukkaat voi mennä hänelle tekemään kyseisenä päivänä töitä. Me tietenkin mentiin heti kyselemään mitä tarjolla. Farmari sanoikin tarvitsevansa ihan kokoaikaisia työntekijöitä, joten lennosta vaihdettiin työnantajaa ja työpaikka muuttuikin ihan meidän kotipihaan. Tämä on ollut tosi iso plussa ja meidän onni monessa mielessä.

Farmi jolla työskennellään on noin viisi hehtaaria ja siinä kasvaa vihreää kiiviä sekä kalliimpaa Gold kiiviä, jonka kasvatus vaatii paljon enemmän työtä. Tilat on super vihreitä ja vehreitä, köynnökset muodostaa pitkiä käytäviä ja työt tehdään pääasiassa siellä köynnösten alapuolella.

Pienen pienet kiivin alut, jotka pian puhkeaa kukkaan

Ikinä ei olisi osannut arvatakkaan kuinka paljon työtä vaatii kasvattaa kiivejä tai ylipäätään muitakin hedelmiä. Tämän hetkinen kausi jolloin tehdään töitä kiivin kasvamisen eteen, kestää noin neljä kuukautta, ja keruuaika alkaa maalis/huhtikuussa. Toivottiin ensin, että päästäisiin kiivin keruutöihin, mutta lopulta tämäkin vaihe on ollut ihan mukava, koska työtehtäviä on useita erilaisia.

Ensimmäisenä työnä parin päivän ajan tehtiin tosi helppoa hommaa, jossa otettiin irti köynnöksen alapuolelle jääneet pienet oksat, jotka ei lopulta saisi riittävästi auringonvaloa kasvaakseen. Helppoa, mutta oudokseltaan oli alkuun niska ja selkä tosi kovilla ekan viikon ajan koko aikaisesta seisomisesta ja ylöspäin katselemisesta.

Seuraavana vuorossa oli ’thinning’. Gold-kiivi alkaa kasvamaan kolmen ryppäissä, jossa keskellä oleva alku on yleensä suurin. Tarkoituksena tässä on nypätä sivuilta pienet kukinnon alut pois ja jättää haluttu ’king flower’, josta lopulta kukinnan jälkeen kasvaa kiivi. Tämä vaihe oli alkuun ihan hauskaa, mutta kun on nyppinyt tuhansia kiivin alkuja irti, pitäen käsiä koko ajan ylhäällä köynnöksissä, alkoi 8-10 tunnin päivät tuntumaan vähän raskailta. Tästä onneks selvittiin alkuinnostuksen avulla!

Kiiviköynnökset kasvaa tosi nopeasti ja niitä leikataan joka vuosi, jotta saadaan tehtyä tilaa uusille. Suurin osa uusien ohuiden oksien alusta piti seuraavaksi estää kasvamasta enempää, eli tehtiin ’crush tipping’ – yksinkertaisesti puristettiin oksan kärjen nuppu, jotta se ei enää jatka kasvua. Yksinkertaista, mutta oksan kärki saattaa olla tosi korkealla ja niitä pitää kalastella yläilmoista.

Kolmas isompi homma hoidettavana on tällä hetkelläkin meneillään oleva kolmisen viikkoa meidän tilalla kestävä ’cain training’, jossa tällä kertaa ollaan köynnösten yläpuolella. Ideana on laittaa uusi kasvusto kiertymään narun ympäri, jotta se lähtee kasvamaan toivottuun suuntaan ja siitä voidaan tehdä seuraavalle vuodelle uusi köynnöksen oksa, pois leikattujen tilalle.

Tässä vaiheessa kiivit alkaa oleen jo hyvän kokoisia, ja niitä pitää myös käydä vielä karsimassa, sillä seassa on paljon huonon mallisia ja jollain tapaa viallisia hedelmiä, jotka ei pakkaamossa mene seulasta läpi. Tilalla on lukematon määrä muitakin tehtäviä aina lannoitttamisesta puiden leikkaamiseen ja vaikka mitä.

 

img_1900-1
Extrapituutta hienoilla kengillä, että ylttää paremmin
Farmarin varastosta löytyy vaikka mitä 😀
Tällä autolla pääsee helposti kulkemaan ympäri kiivitarhaa

Elämä kiivifarmilla on ihan hauskaa ja työntäyteistä. Työ on säästä riippuvaista, eli mikäli sataa, ei tehdä töitä tai aamulla aloitus voi venyä mikäli köynnöksen lehdet on läpimärkiä. Suurimpana syynä tähän on se, että siellä märässä ei ole kovin kiva tehdä hommia. Yleensä aloitetaan työt kahdeksalta aamulla ja lopetetaan viiden kuuden paikkeilla päivästä ja työtehtävästä riippuen. Työpäivään kuuluu 15 minuutin tauot ja puolen tunnin lounas. Tähän mennessä ollaan oltu töissä noin 1,5 kuuukautta tehden 2-10 tunnin mittaisia päiviä ja kokonaisia vapaapäiviä on kertynyt kai yhteensä alle viisi – mutta ihan omasta tahdosta 😀 Välillä on tietty pakko saada levättyä, mutta siihen riittää, että nukkuu aamulla pidempään, aloittaa työt vähän myöhemmin ja tekee lyhyemmän päivän. Kokonainen vapaapäivä täälllä tuntuu ikuisuudelta, joten ennemmin tekee edes hieman töitä ja matkakassa karttuu!

Naapurissa on avokadofarmi. Pussillinen avokadoja $3 eli alle 2€!!!
Siestaa viettämässä kun on liian kuuma tehdä töitä. Aurinko on täällä paahtavan kuuma!

Työn plussia on ehdottomasti se, että saa olla ulkona ja nauttia samalla hyvistä keleistä. Myös liikkuminen ja seisten olo tekee hyvää vastapainoksi sille, että aiemmat työt sisältänyt aina istumista tietokoneella. Miinusta tulee ötököistä ja siitä jos sattuu olemaan liian monta sadepäivää jotka keskeyttää työt. Samaan aikaan tää on tosi yksitoikkosta, mutta kuitenkin niin huoletonta, helppoa, eikä ole paineita mistään. Meille kertyy tän työn tekoa noin 2 kuukautta ja pidän sitä aikalailla maximina.

Köynnösten yläpuolella on hienot näkymät

Palkka on tässä työssä useimmiten minimi, eli 17.70NZD/tunti + 8% holiday pay. Palkalla ei rikastu, mutta koska menot on pääasiassa ainoastaan vuokra ja kerran viikossa kaupassa käynti, jää säästöön hyvät rahat tulevia matkustuksia ajatellen.

Kaikenkaikkiaan tosi hyvä ja opettavainen kokemus jonka varmasti muistaa aina. Silti ollaan super onnellisia kun lopulta lähdetään jatkaan matkaa. Aiotaan viettää ansaittua lomaa ja jatkaa vielä kiertelyä pohjoissaarella, josta meillä on muutamia juttuja vielä näkemättä 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s