Juttuja ja havaintoja

Hellurei!

Jatketaan tätä postaussarjaa samalla nimellä mitä tein USA:sta, elikkäs listailen kaikenlaista mitä täällä huomannut, mikä on täällä ominaista tai jotain mitä ehkä kuullut ennen maahan tuloa ja sitten huomannut niiden olevan totta vaikka alkuun ehkä epäili..

Ihmiset on super mukavia
Tää oli kuultu ja luettu moneen otteeseen, että Uusi-Seelantilaiset, jotka kutsuvat itseään myös nimellä Kiwi (kiwi linnun mukaan), on erittäin mukavaa ja lepposaa porukkaa. Onhan toki monessa paikassa mukavia ihmisiä, mutta täällä hetken oltua huomasi, että nää on ihan _oikeesti_ sairaan mukavia. Esimerkiksi bussikuskit on tosi lepposia sekä paikallis- että pitkän matkan busseissa ja huolehtii kun turrena on ihan pihalla, että varmasti jäät oikeella pysäkillä. Helposti kadulla tullaan kysyyn tarviiko apua jos yhtään on sen näköisenä että olisi eksyksissä. Pikkukaupungeissa vaatekaupoissa myyjät alkaa juttelemaan niitä näitä ja jos kävelee yhtään syrjemmässä keskustan kaduilta niin lähes kaikki moikkaa. Myös liftaaminen on täällä tosi suosittua ja paikalliset ottaa liftarit mielellään kyytiin. Muutenkin sellainen letkee meininki kuuluu jo näiden puheesta. ”No worries” kuuluu usein vastaus moneen ja se on tarttunut jo omaan puheeseenkin.

Paljaat jalat
Olin lukenut etukäteen netistä jotain vaate ja pakkausjuttuja selaillessa, että paikalliset saattaa ilmestyä vaikkapa lähikuppilaan tai ruokakauppaan paljain jaloin. Alkuun näkyi paikallisissa isoissa ruokakaupoissa lapsia ilman kenkiä ja ajattelin silloinkin, että no ne on lapsia, mutta nyt useamman kuukauden täällä oltua näkee kyllä lähes joka kauppareissulla useita aikuisia sekä lapsia kaupassa ilman kenkiä. Se on jotenkin hassua, varsinkin kun muuten on saattanut varustautua viileemmillä keleillä kevyttoppatakkiin jne.. Myös kahviloihin ja muihin paikkoihin voi mennä ihan hyvin ilman kenkiä.

Vaatetus
Meidän tänne tullessa lämpötilat pyöri 10-15 asteen välillä ja itse pukeudun kolmikerros-tyyliin kuten netissä oli suositeltu. Ihmettelin jo pian että osa ihmisistä pukeutuu tosi kesäisesti, shortsit ja t-paita päällä, toki sitten osa oli ihan toppatakeissakin. Onhan näitä aina keväällä ja syksyllä, että näkee niitä ketkä on vuorautunut toppa-asuun ja niitä ketkä on jo kesävaatteissa, mutta tuntuu että täällä oli silti tosi paljon niitä kesävaatteissa kulkevia. Ja kenkävalintana suosittu on varvastossut tai ei lainkaan kenkiä. Mä varmasti itse ylipukeudun kun palelen aina, mutta kyllä se pukeutuminen silti vähän pisti silmään ja paikallinen on kyllä myöntänyt että kiwit taitaa olla aika paksunahkaista porukkaa.

Aurinko
On täällä paahtava!! Helteellä se tuntuu polttavan kuumalta ja jättää ihon punoittavaks ja antaa rusketusrajat jo 10-15 minuutissa ilman aurinkorasvaa. Pari kertaa porukka on tullut takaisin rannalta farmille, eikä oot laittanut heti rasvaa ja palanut aika pahastikin. Kivaa kun on lämmin, mutta ei täällä rannalla pysty palamatta useita tunteja makaamaan.

Kauppojen aukiolot
Tosi monet kaupat meni kiinni klo 17. Suurin osa keskustasta isoja ruokakauppoja ja ravintoloita lukuunottamatta menee kiinni viideltä iltapäivällä ja viikonloppuisin ehkä vielä aiemmin.

Kerrostalot
Niitä ei ole. Ollaan nähty monta eri kaupunkia ja kuljettu niiden välit bussilla sekä autolla ja täällä vaan ei ole kerrostaloja. Aucklandissa oli korkeita rakennuksia kylläkin, mutta sellaiset asuin kerrostalot puuttuu lähes täysin, jos nyt ei lasketa ihan muutamia yksittäisiä mitä saattanut nähdä. Pääasiassa kun Aucklandin keskustastakin poistui niin alkaa heti omakotitalot. Eli kerrostalolähiöitä ei täältä löydy!

Tomato sauce
Ketsuppi ei ole täällä ketsuppi, vaan tomato sauce!

”Heaps”
Sana jota en itse ollut kuullut englanniks käytettävän, ennenkuin täällä. Eli sen sijaan että sanottaisiin ”a lot” eli paljon, sanotaan ”heaps”. Vaikkapa ”you can save heaps of money”. Muutenkin välillä näiden aksentti…. En tajua mitään mitä sanotaan. Oon tosi hidas tajuaan englanniks jos joku sanoo jotain yllättäen tai sitten tosi vahvalla aksentilla, pahimmillaan sekä että. Edit: kirjoitin tän kappaleen ensimmäisen täälläolo kuukauden aikana ja nyt jo ymmärtää aika sujuvasta paikallisten puhetta vahvasta aksentista huolimatta 😀

Sää
Kaikkialla sanotaan, että Uudessa-Seelannissa saattaa kokea yhden päivän aikana kaikki neljä vuodenaikaa. Säätilan muutokset on todellakin täällä nopeita. Yhdessä hetkessä saattaa aurinko paistaa ja olla tosi kuuma, auringon pilveen mennessä on viileä ja hetken päästä sataa vettä kun saavista kaatamalla, kunnes kohta taas aurinko paahtaa! Saa nähdä miten säätilat vaihtelee sitten talvea kohti mennessä.

Small talk kaupoissa
USAssa tottui ainaiseen ”how are you?” kysymykseen, mutta täällä oon huomannut kauppojen kassoilla näiden lisäävän siihen vielä muutakin. Eli sen lisäksi, että alkuun kysytään ”Hi, how are you?”, nää kysyy asioinnin keskivaiheilla vielä tosi usein ”how’s your day going?”. Omasta mielestä se on hassua, varsinkin koska ite vastaan aina yhtä tylsästi että hyvin. Liikaa kysymyksiä!

Tällaista tullut vastaan tähän saakka, ei mitään kovin yllättävää, mutta kuitenkin pikkujuttuja joihin kiinnittää huomiota. Kivahan se on tietty, ettei kaikkialla ole samanlaista ja huomaa hauskoja eroavaisuuksia maiden välillä.

Tätä julkaistessa ollaan vihdoin lomalla 🙂 Just nyt ollaan pienen pienessä 1700 hengen Coromandel Town nimisessä kaupungissa, ja matka jatkuu vielä viikon verran. Ihanaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s