Leirintäalue-elämää

Tällaista käännettä matkalle ei osannut lainkaan odottaa, että yhtäkkiä ostettaisiin auto ja unohdettaisiin kaikki mitä oli järkeilty siitä, että bussilla on ihan hyvä matkustaa tämä matka. Mulle itselle bussilla matkustaminen ei oo minkäänlainen ongelma, kun autottomana on tullut kuljettua bussilla jo vuosikaudet. Coromandelin reissun aikana huomattiin kuitenkin, että bussilla matkustaminen olisi ollut tosi hidasta ja monesta paikasta joissa nyt voi autolla vaan tavallaan poiketa, olisi pitänyt jättää bussilla mennessä ehkä kokonaan välistä. Ja vaikka bussilla pääsisi, pitää miettiä sen aikataulun lisäksi vielä majoituspaikka.

Lopulta oli kuitenkin hyvä, että alkumatka kuljettiin busseilla, koska en itse olis ollut henkisesti valmis niin isoon muutokseen, että tulee tähän maahan ja samantien muutto autoon ja leirintäalueille. Nyt kerkesi pyörittelemään ajatusta päässä ja kuuli muilta miten se oikein toimii. Farmilla asuminen on myös auttanut huomattavasti siihen valmistautumista, kun ollaan vähän yksinkertaisemmissa oloissa ja ihan maalla.

Päässä oli taas tästäkin muodostunut jonkinlainen kuva, millaisia leirintäalueet ja niiden tarjoamat tilat – kuten vessat, suihkut ja parkkiruudut on. Koska me hankittiin Self contained-hyväksyntä autolle (autossa matka wc, allas, puhdas- ja likavesikanisterit ja hana), saadaan majoittua ilmaisilla alueilla, joille ei useasti pääse ilman tuota SC-tarraa. Näitä alueita löytyy useasta paikasta ja niitä on yleensä useampi kuin yksi per kaupunki. Kuitenkin yhdellä keskikokoisella parkkipaikalla saattaa olla vain kaksi tai vaikka neljä paikkaa joilla on sallittua yöpyä leiriytymis tarkoituksessa. Paikat on tarkasti merkitty, niissä saa yöpyä yleensä kaksi-neljä yötä kerrallaan. Coromandelilla matkaillessa Freedom camping alueilla oli yleensä vain muutama parkkiruutu johon sai jäädä yöksi, mutta nyt kun menty kohti pääkaupunkia, on löytynyt paljon hyviä alueita, joissa on tilaa huomattavasti paremmin, eikä tarvii parkkeerata vieri viereen. Ainakin Coromandelilla kävi jopa tarkastaja ottamassa ylös rekkareita kuka on minäkin päivänä paikalla ja jakamassa esitteitä säännöistä.

Meidän ensimmäinen yöpaikka oli parkkipaikalla pienen kylän keskustassa, jossa taisi olla neljä sallittua paikkaa camper vaneille. Parkin ihan edessä oli yleiset wc:t, jotka oli auki aamu kahdeksasta ilta kymmeneen. Siinä kohtaa tajusi heti sen, että wc ei ole itsestäänselvyys vuorokauden ympäri. Sitä auton matkavessaahan kukaan ei halua käyttää. Eka yö meillä meni tosi hyvin, vaikka parkkis ei ollut kaunein paikka yöpyä, mutta oli rauhallinen ja lähellä rantaa.

Ilmaisia yleisiä suihkuja luulin täällä olevan siellä täällä, mutta niitä ei ole tullut vastaan. Me päätettiin liittyä jäseniksi salille jolla on monta pistettä ympäri maata eri kaupungeissa, ja se helpottaa huomattavasti sillä ainakin monessa kaupungissa on nyt tiedossa lämmin suihku 😀 Ennen jäsenyyttä käytiin suihkussa esimerkiksi uimahallissa ja maksullisella leirintäalueella joka päästi vaan suihkuun rahaa vastaan jos halusi. Kun vaan suunnittelee ja tutkii niin selviää tämänkin kanssa aika hyvin.

Näiden ”freedom camping” alueiden viihtyvyys vaihtelee aika paljon. Esimerkiksi se ensimmäinen yö ei ollut kauheen viihtyisällä paikalla, mutta oli muuten tosi toimiva, kun taas yksi yö yövyttiin aivan merenrannassa upeessa maisemassa, mutta wc:t oli noin kymmenen minuutin kävelymatkan päässä. CamperMate sovelluksesta näkee usein kuvia alueesta, tiedot kauan saa viipyä ja arvostelut auttaa yleensä tekeen päätöksen mihin mennään. Esimerkiksi kerran oltiin kaupunkien välillä matkalla, ja haluttiin pysähtyä yöksi vaan johonkin, ettei tarvitse ajaa koko matkaa kerralla. Katsottiin, että reitillä näykyi kolme leirintäpaikkaa ja kuvissa näytti tosi viihtyisältä. Kommenteissa kuitenkin yhdestäkin paikasta sanottiin, että ei kannata missään nimessä yöpyä!! Maa oli ollut aivan mutainen, joku oli tullut ryöstetyksi ja toiselle poliisi oli tullut sanomaan ettei kannata jäädä.

Raglanissa piti mennä maksulliselle alueelle, sillä kyseisessä kaupungissa ei ollut tarjolla freedom camping alueita. Vaihtoehtoja löytyi kaksi edullista ja yksi kallis, joista valittiin arvostelujen perusteella toinen edullisemmista. Hinta oli $10/hlö/yö, eli noin 6€. Paikkoja oli varmaan lähemmäs sata. Siellä oli sitten tilavat ruudut, suihku, tiskienpesupaikka, juomakelpoinen vesi ja oli hyvä roskien kierrätys. Eteläsaarella varmaan tulee mentyä vastaavanlaisille muutamaan otteeseen.

Tähän saakka itse ollaan päästy kaikenkaikkiaan hyville paikoille, mutta uskon, että varsinkin eteläsaarella tulee olemaan vielä hienompia alueita viettää öitä! Tähän tietty tuo oman haasteen se, että kun reissaajia on paljon ja paikkoja rajoitetusti, on aina hyvin todennäköistä, että paikat on jo täynnä kun itse saapuu, jos tulee myöhempään iltapäivästä tai illasta.

Muita pikkujuttuja mitä tuli huomattua oli esimerkiksi se, että laitteista on koko ajan akut loppu 😀 Monella on isommissa pakettiautoissa kakkos akku, joka lataantuu ajossa ja sillä saa ladattua puhelimet, läppärit ja muut laitteet. Meillä ei sellaista ole, ainoostaan kaksi virtapankkia. Puhelimia ladataan sitten ajossa. Muuten ei akkua välttämättä aina tarvisikaan, mutta useimmiten menossa ollessa tarvitaan karttaa, pitää tietää paljon kello on tai että pystyy tarvittaessa soittamaan apua jos itselle käy jotain. Kirjastossa tulee vietettyä jonkun verran aikaa laitteita lataamassa.

Tärkeä juttu mitä ei tullut ajatelleeksi lähtiessä on juomavesi. Auton perässä oleva 25 litran vesikanisteri täytetään reissuun mentäessä, mutta jos kanisterin vesi loppuu, pitää miettiä mistä sen täyttää, ellei kaupasta halua ostaa lisää vettä. CamperMate sovellus näyttää myös yleiset juomapisteet kaupungeissa joita on hyvä hyödyntää ja jos menee maksulliselle leirintäalueelle, sieltä on hyvä täyttää kaikki vesivarat, että pärjää taas.

Toinen mitä piti vähän miettiä, että mitä ruokia voi pitää mukana kun ei ole jääkaappia. Kylmälaukku meillä on ja sinne saa toki pakastimesta kylmäkallen, mutta entäs kun se sulaa, sitä ei niin vaan saakkaan enää pakastimeen. Maidon tilalle ostettiin maitojauhetta, leivän päälle sopii matkalla hyvin avokado tai maapähinävoi/nutella/hillo ja kaupassa pitää käydä sitten vähän useammin hakemassa tuoreita hedelmiä ja vihnneksia, jotka ei kuumassa autossa säily. Jonkun verran on hyvä olla varalla myös vaikka vihanneksia ja papuja säilykkeenä.

Itse autossa majailu on ollut mun mielestä yllättävän hauskaa. Meillä täällä sängyssä on onneks hyvin tilaa istua, koska auton katto on korkee. Nukkuminen on vähän kun teltassa tai majassa olisi. Nyt kesäaikaan muuten tulee istuttua paljon ulkona ja autosta löytyykin tietty retkeilytuolit ja pöytä. Auto on jakautunut hyvin niin, että nukutaan pää peräkontin oven päässä sängyssä, ”olohuone” on kun istuu jalat peräkonttiin päin selkä nojaten etupenkkiin ja etupenkit toimii hyvänä toimistona tai kun muuten vaan haluaa istuskella tuolilla 😀 Tietty tällainen voi olla vähän nihkeetä kun sattuu monta sadepäivää tai sitten kun tulee paljon kylmemmät kelit. Kokemuksena kuitenkin ihan huippu ja muutama kuukausi menee tällä tavalla ihan kevyesti. Ja kaikki tavarat kun on autossa niin lähtö yhtäkkiä ihan mihin vaan on helppoa kun ei tarvitse kun istua autoon ja lähteä! Lämpötilatkin autossa yölllä on pysynyt tosi sopivina, koska vaikka päivä olisi tosi kuuma, yleensä illat ja yöt on viileämpiä.

Nyt ollaan vihdoin pääkaupungissa Wellingtonissa ja pian matka jatkuu kohti eteläsaarta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s