Töihin Uuteen-Seelantiin

Tällä hetkellä monen reissusuunnitelmat ja varatut matkat on jäissä viruksen vuoksi, mutta nyt on toisaalta hyvää aikaa suunnitella ja miettiä vaihtoehtoja tulevaisuutta ajatellen. Tie töihin Uuteen-Seelantiin on ollut omalta osalta todella helppo ja tässä vähän tietoa siitä, miten koko prosessin alku meni viisumin hausta siihen, että päästiin töihin ja mitä siinä välissä pitäisi tehdä.

Ensinnäkin Suomalaisille Working Holiday viisumi halukkaille tilanne on mainio paristakin syystä. Meille Working Holiday viisumi maahan on täysin ilmainen eikä viisumeilla ole vuosittaista rajoitusta siihen kuinka moni sen voi saada, toisin kuin monella muulla maalla. Myös suurena etuna se, että Uusi-Seelanti ottaa Suomalaisia 35-ikävuoteen saakka, kun vaikkapa Australiaan pääsee vain 30 vuotiaaseen saakka. Muutamia muita kriteereitä viisumin saamiselle on:

  • Voimassaoleva passi
  • Olet yleisesti ottaen terve ja työkykyinen
  • Sinulla pitää olla vakuutus matkasi ajaksi
  • Tililläsi on vähintään 4200 Uuden Seelannin dollarin edestä rahaa maahan saapuessa

Tarkan ja täyden listan vaatimuksista ja itse hakemuslomakkeen löydät osoitteesta:

https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/apply-for-a-visa/about-visa/finland-working-holiday-visa

Ensimmäisenä täytyy luoda tili sivulle, jonne lopullinen viisumikin sitten ilmestyy ja pääset näkemään tarpeelliset tiedot oman tilin kautta. Itse hakemuksen täyttäminen oli helppoa, kannattaa lukea kysymykset vaan huolella ja vastailla rauhassa. Hakemuksessa kysytään kaikki henkilötiedot, terveystiedot sekä rikoshistoriaan liittyviä kysymyksiä. Viisumi ilmestyy tilille jonka olit aiemmin luonut ja saat siitä myös ilmoituksen sähköpostiin. Käsittelyajaksi ilmoitettiin muistaakseni pari kolme viikkoa ja meille se saapui ajallaan. Viisumissa itsessään ohjeistettiin tulostamaan sivut mukaan matkaan ja toinen hyödyllinen sivusto on RealMe (https://www.realme.govt.nz) jolle tehdyn tilin kautta pystyt todistamaan olevasi viisumin haltija. Tämän tein itse vasta paikan päällä pankissa virkailijan kanssa, kun en tiennyt asiasta. Kannattaa siis tehdä etukäteen!

Viisumilla saat oleilla maassa 12 kuukautta ja sinä aikana voit poistua ja palata takaisin niin monesti kuin haluat. Viisumin saatuasi sinulla on vuosi aika saapua maahan ja sen voimassaoloaika alkaa saapumispäivästä. Mikäli työskentelet tietynlaisissa töissä kuten esimerkiksi hedelmä/vihannesfarmilla tai pakkaamossa vähintään kolmen kuukauden ajan, on mahdollista hakea viisumiin kolmen kuukauden jatkoa.

Hyväksymisen odottelu oli jännittävin vaihe vaikka tiesikin täyttävänsä kriteerit ja itse taisin käydä lähes päivittäin katsomassa joko tieto olisi saapunut 😀

Mitä asioita hoitaa paikan päällä?

Ennenkuin voi suoraan hypätä töihin, kannattaa hoitaa muutama asia kuntoon kohteessa! Todistus asuin osoitteesta, pankkitili ja veronumero.

Proof of address – Ihan ekana kannattaa pyytää sen hetkisestä majoituksesta ”proof of address”, jota tulet tarvitsemaan esimerkiksi pankissa ja veronumeroa hakiessa. Tämä lappu todistaa sinulla olevan osoite maassa, vaikka se olisikin vain ensimmäinen hostelli tai AirBnB majoituksesi. Hostelleille ainakin tämä on ihan tuttu juttu ja he kirjoittavat sen pyynnöstö. 

Pankkitili – Pankkiin kannattaa varata etukäteen aika, vaikka käymällä ohimennen paikan päällä tai soittamalla. Mukaan tarvitset passin, todisteen osoitteesta sekä viisumin. Kannattaa ottaa varuiksi kaikki tärkeät paperit mukaan matkaan liittyen, ettei vahingossa sitten joku tärkeä unohdu. Itse avattiin tili ANZ nimiseen pankkiin joka on toiminut hyvin ja sinne avattu tili on maksuton.

Veronumero – Toinen tärkeä asia on hoitaa veronumero kuntoon, sillä ennen sitä et voi aloittaa työntekoa. IRD-numeron hankkiminen onnistuu kätevästi netissä osoitteessa:

https://myir.ird.govt.nz/eservices/home/_/

Suosittelen myös luomaan samalla MyIR tilin joka on veronumeron hankkimisen yhteydessä vaihtoehtoinen. Myöhemmin tili on tarpeen kun haluat tietää esimerkiksi saatko veronpalautusta.

Puhelinliittymä – Sitten vielä puhelinliittymän hankinta. Vaihtoehtoja on paljon perus liittymistä prepaid liittymiin, joista sitten valitsemaan oman tarpeen mukaan. Sellainen käsitys kuin rajaton netti ei ole täällä ihan yhtä itsestäänselvyys kuin Suomessa. Budjettimatkailijalle vinkkinä, että edullisin vaihtoehto on Warehousen prepaid liittymä, johon saa tilanteen mukaan valittua vain dataa tai sitten myös puheluita ja viestejä.

Kannattaa varata ainakin viikko siihen, että hoitaa paikanpäällä tarvittavat asiat kuntoon, ennenkuin lähtee työnhakuun. Esimerkiksi Aucklandissa keskustassa ajan saaminen pankkiin ei välttämättä onnistu heti seuraaville päiville. Ensimmäiset pari päivää kannattaa myös varata ihan vaan aikaerosta selviytymiseen. Mutta kerran kun nämä asiat on tehty niin ne on kerralla kunnossa koko vuodeksi!

Mistä hakea töitä?

Työnhakuun löytyy monta hyvää kanavaa. Kannattaa liittyä Facebookissa erilaisiin ryhmiin kuten vaikka Backpacker Jobs New Zealand ja seurata myös aktiivisesti Backpacker board sekä Backpacker job board nettisivuja. Facebook ryhmissä voit myös itse postata viestin jossa kerrot hakevasi töitä – näitä seuranneena olen huomannut, että suurin osa on saanut monia työtarjouksia.

Uudessa-Seelannissa tuntuu olevan paljon töitä backpackereille ja oman kokemuksen ja muiden matkaa seuranneena töiden saaminen on melko helppoa, mikäli on valmis avoimesti kokeilemaan ja tekemään raskaampiakin töitä ja pitkiä päiviä. Toki tarjolla on myös hieman ”parempiakin” töitä vaikkapa kokeille, myynnin ammattilaisille tai  IT-alan osaajille.

Hankalin osuus koko prosessissa oli uskaltaa tehdä päätös siitä, että lähtee koko matkalle, maahan josta ei tiennyt juuri mitään ja joka on käytännössä niin kaukana kuin mahdollista. Onneksi lähdettiin. Ehdottomasti voin suositella kohteeksi Uutta Seelantia. Kirjoitan tulevaisuudessa vielä lisää täällä työskentelystä ja vertailua sen välillä miten kokemus eroaa Au pair-vuodesta ja puhelintyöstä ulkomailla.

Aurinkoista viikonloppua 🙂

Yksi kommentti artikkeliin ”Töihin Uuteen-Seelantiin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s