Uuden-Seelannin päivävaellukset

Matkan aikana on tullut käveltyä ja paljon. En ole mikään kovin innokas vaeltaja ollut ennen tänne tuloa, enkä vielä tämänkään jälkeen, mutta vaeltaminen ja vuorille kiipeily näissä maisemissa on jotain mitä kannattaa tehdä! Vaihtoehtoja löytyy ihan lyhyistä kävelyistä aina monipäiväisiin megavaelluksiin. Koska meillä ei ollut kokemusta vaelluksesta entuudestaan, ollaan pitäydytty maximissaan päivän mittaisissa lenkeissä. Kiinnostusta monipäiväisiinkin olisi ollut, mutta omat rajat tiedostaen päätettiin, että ei lähdetä niihin tällä kertaa. 

Tässä listaa meidän tekemistä kävelyistä ja suuntaa antavat ajat kauanko mihinkäkin reissuun mennen tullen meni. Matka aikahan tietty aina riippuu paljon myös siitä, kuinka pitkäksi aikaa jää maisemia katselemaan ja kuinka monta taukoa pitää. Osaa näistä on enemmän lenkkejä kuin vaelluksia, mutta ehdottomasti käymisen arvoisia.

Mt Eden – 1 tunti / Auckland 

Mukava ja helppo, alle tunnin ylös kestävä kävely Mt Edenin huipulle, josta upea näkymä Aucklandiin. Huipulla on 50 metriä syvä kraateri, jossa on ihmeteltävää. Tästä sai hyvin esimakua siitä, mitä Uudella Seelannilla on tarjottavana.

Mt Maunganui – 1,5 tuntia / Mt Maunganui

Helppo lenkki vuoren rinnettä kiertäen huipulle, näkymät vaihtuu kivasti eripuolille ylös noustaessa. Ylhäältä näkee hienosti rannan ja asuinalueen. Kuvassa olevaan alempaan pikkuiseen saareen pääsee myös kävelemään rannan kautta.

Tongariro Alpine Crossing – 7 tuntia / Tongariro National Park

Ehdottomasti oma suosikki ja varmaan maan suosituin vaelluskohde. Mahdollisuus sekä yhden tai usemman päivän vaellukseen. Yksipäiväisen lenkin pituus 19,4 kilometriä. Matkalla näkyy Taru Sormusten Herrasta tuttu Mt Doom, tulivuoren kraateri sekä muutama pieni järvi. Paikoitellen tuntui kuin olisi kävellyt eri planeetalla. Kannattaa varatautu siihen, että huipulla on viileä. Paikoitellen todella jyrkkiä nousuja. Tätä ei kannata jättää tekemättä!

Mt Paku Summit 1 tunti / Coromandel

Noin kilometrin pituinen, melko jyrkkä nousu kukkulalle, josta merinäköala. Varsinkin kesäaikaan matkalla oli paljon hienoja kukkia. Alkureitti menee asuinalueen läpi. Rauhallista, ei ruuhkaa ainakaan meidän ollessa. Tällaiseen näköalaan ei vaan kyllästy!

The Pinnacles 7 tuntia / Coromandel

Monituntinen vaellus samaa reittiä ylös ja takaisin. Matkalla todella paljon portaita ja askelmia, ja aivan huipulle pääsee kiipeämään metallitikkaita pitkin. Korkeanpaikan kammoiselle loppuosa on aika hurja! Matkalla voi pysähtyä huttiin eli reitin varrella olevaan majapaikkaan syömään eväitä. Hutissa myös mahdollisuus yöpyä, jolloin huipulle voi kiivetä katsomaan auringon nousua ja laskua.

Red Rocks Reserve 1-2 tuntia / Wellington

Jätä auto Owhiro Bay parkkipaikalle ja lähde matkaan pitkin rantaa. Reitti on tasainen ja pääosin helppo kulkuinen. Paikoitellen kävely on raskasta kivikkoisen pohjan takia. Varaudu todella kovaan tuuleen! Rentouttava kävely ja tiettyyn vuoden aikaan voi täällä nähdä hylkeitä 🙂

Hooker Valley Track – 3 tuntia / Aoraki Mt Cook

Kolme tuntia edestakaisin kestävä helppo kävely Mt Cookia katsomaan. Reitti on todella tasaista. Mitä aiemmin aamulla aloittaa, välttää suurimmat ruuhkat. Alueelta lähtee myös monia muita kävelyitä. Oma suosikki!

Roys Peak – 5 tuntia / Wanaka

Suosittu vaellus erityisesti niin, että olet huipulla aikaisin aamusta katsomassa auringon nousua. Reitti on helppokulkuinen, mutta kannattaa varautua siihen että matka on 90% ylämäkeä ylösmentäessä. Näkymät on vaivan arvoiset ja ylös päästessä on takuulla voittajafiilis.

Kaikoura coastal track – 3 tuntia / Kaikoura

Mielenkiintoinen lenkki, joka lähtee ja päättyy Kaikouran I-Sitelle. Kävely suurimmaksi osaksi rannikkoa pitkin ja maasto vaihtelee tasaisesta kivikkoiseen ja ylä sekä alamäkiin. Matkalla voi bongata esimerkiksi hylkeitä.

Abel Tasman coast track – 3 tuntia / Abel Tasman National Park

Abel Tasmania oli odotettu paljon. Koska oltiin luovuttu ajatuksesta tehdä monipäiväinen vaellus, käytiin lyhyemmällä versiolla aloittaen ihan arvalla keskeltä reittiä. Katsottiin reittiä kartalta ja ajettiin sellaiseen kohtaan jossa oli parkkipaikka ja infopisteet ynnä muut ja valittiin vaan suunta mihin lähteä. Kestoksi edestakaisin tuli noin kolme tuntia. Maisemat oli niin kauniit ja vaellus, joka ei ollut vuoristossa oli todella kivaa vaihtelua. Kannattaa varata mukaan myös rantavermeet!

Cathedral Cove – 2 tuntia / Hahei

Meille tuli yllätyksenä, että päästäkseen Cathedral Covelle, tulee käppäillä noin 45 minuutin mittainen kävely rannikon reunaa pitkin. Reitti melko mäkistä. Lopulta tämä ei haitannut sillä maisemat on upeat! Halutessaan voi myös ajaa auton lähemmälle maksulliselle parkkipaikalle jos ei halua kävellä niin pitkään. Kesäaikaan ruuhkainen reitti, mutta kävely itsessään näköaloineen oli vähitään yhtä hyvä kuin määränpää itse.

Itse en omista enkä hankkinut oikeita vaelluskenkiä, vaan painoin melko sileäpohjaisilla lenkkareilla kaikki reitit. Sanoisinkin että parin vaelluksen takia ei kannata varta vasten ostaa vaelluskenkiä jos tuntuu, ettei muuten ole käyttöä. Vaelluskengissä on silti muutama hyvä puoli lenkkareihin verrattuna kuten pohjan pito, nilkan tuki jos kengät on varrelliset ja ei ehkä kastu ihan niin nopeasti kuin kankaiset lenkkarit.

Kun on tarjolla tällaiset maisemat ja nähtävyydet, innostuu vähän laiskempikin kävelijä mahdottomalta kuulostaviin suorituksiin. Rehellisesti voin myöntää, että kerran jouduttiin keskeyttämään monituntinen vaellus ja kääntymään itku silmässä takaisin kun hermot petti. Kannattaa siis tunnistaa myös omat rajat eikä lähteä epävarmana liikkeelle liian haastavaan vaellukseen. Suurin osa päivän kestävistä reiteistä on kuitenkin ihan näin aloittelijallekin soveltuvia.

Tässä tekstissä mainittuna siis ainoastaan kävelyitä joita itse tehtiin, näiden lisäksi löytyy vielä lukematon määrä erilaisia vaelluksia molemmilla saarilla 🙂

4 kommenttia artikkeliin ”Uuden-Seelannin päivävaellukset

 1. Moi, ihan kiva ploki, mutta hieman epäilyttää onko kuvat aitoja vai napattu netistä? Sinuakaan ei kaikissa kuvissa näy…
  Vaikea kuvitella kenenkään kävelevän huvikseen noin paljon, itse en ainakaan jaksaisi! Ja autokin on keksitty.

  No, joka tapauksessa, lykkyä pyttyyn sinne lomalle, kaikilla(minulla) ei ole aikaa eikä mahdollisuutta noin vain elellä leveää elämää ja pröystäillä.
  Muutoinkin korona aikana tuo jatkuva reissaaminen on käsittääkseni paheksuttavaa!

  Luen silti jatkossakin plokiasi vaikka nuo kuvat vielä ihmetyttävätkin.

  Tykkää

  1. Moi! Kiitos kommentista ja kiva että olet tykännyt seurailla. Kuvat on kaikki itse otettuja, kuvaan puhelimellani joka on iPhone 7. Olen opiskellut valokuvausta ja aina tykännyt olla enemmän kameran toisella puolen kuin itse esiintyä kuvissa 🙂

   Ymmärrän täysin, haha, itsekin välillä mietitytti miten joku haluaa kävellä useita tunteja ylämäkeen vapaaehtoisesti, usein vaan on niin että se on ainoa tapa (ellei ole varaa helikopterilentoon :D) saavuttaa määränpää.

   Viimeisimmät matkustuspostaukset on tehty ennen koronan alkamista ja nyt ollaankin eletty hiljaista elämää niinkun asiaan kuuluu ja se selviääkin aiemmista kirjoituksista. Ei tee mieli tähän aikaan kyllä liikkua mihinkään!

   Oikein aurinkoista kevättä sinne 🙂

   Tykkää

 2. Hienolta näyttää maisemat. Harmittaa ehkä vähän, että tuli niin vähän itse vaellettua Uudessa-Seelannissa. Tuo Tongariro Alpine Crossing on melkein sellainen, että ainakin sen takia tulee vielä joskus tuonne palattua.

  Mä käytin pitkään vaelluksilla tavallisia lenkkareita, vaikka omistinkin vaelluskengät. Joskus mun nilkkani kuitenkin kipeytyi pitkän vaelluspäivän jälkeen ikävästi. Vaelluskenkien kanssa tällaista ongelmaa ei ole ollut ja viimeaikoina onkin tullut käytettyä vaelluksilla yksinomaan niitä. Todennäköisesti ne lähtee myös seuraavalle matkalle mukaan. Yleensä vaelluskengät ei muuten pidä vain vähän paremmin vettä, vaan ne ovat täysin vedenpitävät.

  Tykkää

  1. Suosittelen tekemään vaelluksia ens kerralla!!:) ja esimerkiksi Milford Trackia on kuullut kehuttavan kaikista eniten upeimmaksi vaellukseksi täällä. Me ei itse oltu sillä tulvan vuoksi.

   Okei, en tiennytkään että niissä on aina sellainen ominaisuus 🙂 on meinaan kurjaa jos kengät kastuu heti ja matkaa useita kilometrejä. Nilkat on kovilla maastossa mentäessä kun kivikkoa ja puunjuuria yms😱

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s