Au Pairiksi Amerikkaan

Useimmiten matkoja suunnitellessa suurimmat kysymyset ovat aika ja raha. Olisi kiva tehdä pitkiä lomareissuja, mutta saako töistä lomaa tai miten rahoittaa vaikka usean kuukauden matka kohteessa joka ei ole halvimmasta päästä.. Työntekoon ulkomailla on monen monta vaihtoehtoa, joista itse on tullut koitettua muutamaa erilaista. Kaikki kokemukset on ollut keskenään todella erilaisia ja ajattelinkin kirjoittaa kolmen postauksen sarjan jossa avaan näitä kokemuksia sen osalta miten prosessi eteni ja mikä oli mielipide kokemuksesta loppujen lopuksi. Ensimmäisenä vuorossa au pair vuosi Bostonissa USA:ssa.

Olin haaveillut jo pitkään Amerikkaan pääsystä ja lukenut au pairin työstä. Vähän arkana alle parikymppisenä tämä ajatus aina vaan jäi ja jäi, vaikka olin käynyt jo infotilaisuudessakin kuuntelemassa käytännön asioista ja mitä tällainen vuosi todella tarkoittaa. Useiden vuosien jälkeen veljeni sai vihdoin kannustettua lähtemään rohkeasti kun siitä taas haaveilin ääneen. Au pairiksi USA:han tarvitaan oikeanlainen viisumi ja matkaan voi lähteä au pair järjestön kautta. Itse valitsin Cultural Care nimisen järjestön. 

Kaikki alkaa sillä, että käydään infotilaisuudessa ja samalla henkilökohtaisessa haastattelussa, jossa ainakin tuolloin kyseltiin miksi haluaa lähteä, miten viettäisi päivää lasten kanssa ja muita vastaanvanlaisia kysymyksiä. Osa haastattelusta tehtiin englanniksi, mutta mitään täydellistä englanninkielen taitoa ei odotettu vaan varmistettiin, että kommunikointi luonnistuu vaikka kehittymisvaraa vielä olisi. Itse tilaisuus ei ollut pitkä eikä haastava, tietty jännitti kuitenkin. Cultural Care hyväksyy kaikki hakijat, ellei ole jotakin suurempaa syytä kuten rikosrekisterimerkintä tai muuta vastaavaa. Muut kriteerit jotka hakijan tulee täyttää ovat:

— Ikä 18-26v

— Vähintään 200 tuntia lastenhoitokokemusta

— On suorittanut lukion tai vastaavan koulutuksen

— Hakijalla tulee olla ajokortti

— Hakija on terve

— Puhdas rikosrekisteri

— Voit sitoutua 12 kuukauden ajaksi

Infotilaisuuden jälkeen aletaan täyttämään au pair profiilia Cultural Caren sivuilla, joka tulee näkymään hakemuksena host perheille. Profiilissa kerrotaan perustiedot, kuka ja millainen henkilö hakija on, lisätään kuvia itsestä ja kerrotaan millaista lastenhoitokokemusta on. Tärkeä osa hakemusta ja profiilia joka luodaan host perheille on henkilökohtainen kirje hakijalta. Tähän kannataa panostaa, ja kirjoittaa omannnäköinen kirje, omin sanoin.

Ja hei, mikäli sinulla ei ole lastenhoitokokemusta, johon luetaan siis lastenhoito, lasten harrastustoiminnan valmennus, kerhon vetäjänä toimiminen tai vaikka lastentarhan opettajan kokemus, ei silti tarvitse hylätä ajatusta lähdöstä. Itselläni ei ollut kokemusta ennestään, sillä lähipiirissä ei vaan ikinä ollut tilannetta, että olisi tarvinnut hoitaa jonkun lasta 200 tunnin edestä. Koska kovasti halusin silti lähteä, otin yhteyttä eri päiväkoteihin ja kysyin, voisinko tulla palkattomaan ”harjoitteluun”, jotta saisin tämän 200 tunnin rajan täyteen. Löysin lopulta päiväkodin, jossa vietin noin kuukauden ja vielä sen kautta lisätyöksi perheen joilla kävin erikseen hoitamassa lapsia. 

Muuta mitä tarvitset profiilia varten on:

— Kolme suosituskirjettä muilta kuin perheenjäseniltä

— Lääkärintodistus

— Rikosrekisteriote

— Kopiot koulutodistuksesta

Kun olet saanut kaikki profiilin osat tehtyä, alkaa Cultural Caren tiimi etsimään sinulle sopivaa perhettä. Lopulta kun sopiva perhe löytyy on aika olla puhelimitse heihin yhteydessä. Tämä vasta jännittävää olikin. Itse soitin perheen kanssa muutaman kerran Skypepuhelun ennen matkaan lähtöä.

Välissä sovitaan käytännön asiat ja pian koittaakin se päivä kun on aika lähteä lentokentälle ja kohti Cultural Caren training schoolia, jossa vietettiin ensimmäiset muutama päivää valmistautuen tulevaan ja pääsee tutustumaan mahdollisesti samalle alueelle tuleviin au paireihin.

Tästä eteenpäin tarinoita ja uusia kokemuksia tulikin loputtoman paljon. Kaikenkaikkiaan kokemuksena au pair vuosi oli aivan mieletön. Cultural Caren kanssa lähtö oli helppo ja turvallinen vaihtoehto. Yksin ulkomaille lähtö on useimmille aika iso kynnys, kuten oli itsellenikin, mutta au pairina asut host perheesi luona, joten et ole ihan oman onnesi nojassa vaan he ovat tukena ja turvana. Järjestö itsessään pitää jokaisella alueella kuukausittaisia pakollisia tapaamisia, jossa varmistellaan että kaikilla on kaikki hyvin, tehdään jotain kivaa yhdessä ja näin on myös mahdollista tavata saman alueen muita au paireja. Näin ei ole pelkoa siitä, että jäisi yksin!

Lapsien kanssa kaikki meni yleisesti tosi hyvin ja meillä oli hauskaa yhdessä. Vanhempi lapsi oli välillä melko päättäväinen omien ajatustensa kanssa ja se aiheutti toisinaan haastavia tilanteita, mutta näitäkin puitiin yhdessä host äidin kanssa ja pyrittiin keksimään yhdessä ratkaisuja asioihin. Vuodessa oppi itse yhtä sun toista, ja samalla oli mahtavaa seurata lasten kasvua. Vanhempien kanssa tultiin tosi hyvin toimeen myöskin ja koti oli viihtyisä.

Au pairina olon plussia ja miinuksia…

+ Turvallinen ja edullinen tapa lähteä USA:han

+ Viikottainen palkka 195,75$ ja vuodessa 500$ opiskeluun

+ Mahdollisuus tutustua kulttuuriin paikallisen perheen elämän kautta

+ Mahdollisuus matkustaa niin mahdollisten lomien kuin viisumin tarjoaman viimeisen ns. matkustuskuukauden aikana

Sinun ja perheen todellisesta yhteensopivuudesta ei voi tietää kuin vasta paikanpäällä

Aikuiselle omillaan asuvalle tämä on tavallaan muutto takaisin ”vanhempien” luo

Vuodeksi sitoutuminen on pitkä aika

Jokainen host perhe on tietenkin erilainen ja au pairin arki saattaa toisessa perheessä olla aika erilaista kun taas toisessa. Tähän vaikuttaa esimerkiksi lasten lukumäärä ja ikä – vauvat ovat kotona koko ajan kun taas kouluikäiset koulussa ison osan päivästä. Työaika on aina maksimissaan 45 tuntia viikossa. Toiset perheet voivat haluta au pairin työskentelevän viikonloppuisin kun taas toisilla vai olla viikonloput aina vapaana. Ehkäpä toinen perhe ottaa sinut mukaan lomamatkalleen kun toinen perhe jättää sinut lomailemaan heidän poissaollessaan.. eroavaisuuksia on monia.

Muutama asia mitä kannattaa ottaa huomioon kun miettii lähtöä USA:han au pairiksi.. Ikäraja baareihin ja alkoholiin on 21. Vaikka pääasiallinen syy lähtöön ei olisikaan biletys, on tämä silti hyvä muistaa. Ehkä host perhettä valitessa mielessä saattaa olla ajatus, kuinka unelma olisi päästä vaikkapa Kalifornian aurinkoon tai hulppeaan kotiin varakkaaseen perheeseen. Tässä kannattaa kuitenkin pitää mieli todella avoinna ja antaa enemmän painoarvoa sille, millaiselta perhe vaikuttaa ja mitä toivoisit isäntäperheeltä ja jättää toissijaiseksi sijainti. Suurella todennäköisyydellä sinne unelmakohteeseen on aikaa matkustaan vuoden aikana jokatapauksessa.

Au pair vuosi Cultural Caren kautta on maksullinen, tällä hetkellä hinta on 1450€. Hinta sisältää vakuutuksen, lennot, muutaman päivän mittaisen training schoolin sekä ympärivuorokautisen tuen järjestön kautta. Au pairiksi voi lähteä moneen muuhunkin maahan Eurooppaan tai sen ulkopuolelle, ja maakohtaisia eroja löytyy hinnoista. Kaikki tarkat tiedot löytyy Cultural Caren nettisivuilta.

Verrattuna call centerissä työskentelyyn Espanjassa ja Working holiday viisumilla työskentelyyn Uudessa Seelannissa tämä kokemus vaati enemmän vastuuta ja siinä joutui luopumaan omillaan asumisen yksityisyydestä. Au pairina ollaan vastuussa lapsista, asutaan perheen luona ja useimmiten on velvollinen kertomaan menoistansa, toisinaan työiltoina saattaa olla jopa kotiintuloaika. Työskentely lasten kanssa tietty opettaa paljon asioita, joten pelkästään sen osalta vuosi antoi omalla tavallaan erilaista kokemusta. Espanjassa asumiseen verrattuna taas USA:n ollessa kauempana ja kalliimpi matkakohde oli perheen ja ystävien näkeminen haastavampaa. Au pairina arjessa oli lasten takia tietyt rutiinit ja aikataulut, kun taas working holiday viisumilla Uudessa Seelannissa oma kokemus on ollut sellainen, että eletään päivä kerrallaan ja suunnitelmat voi muuttua hetkessä miten sattuu. Mielestäni au pair vuosi oli hyvä vaihtoehto ensimmäiseksi ulkomailla työskentelyksi, sillä tulot on taattu ja perhe sekä järjestö on tukena avun tarpeessa 🙂 Vaikka jännittäisi niin kannattaa silti lähteä!

Yksi kommentti artikkeliin ”Au Pairiksi Amerikkaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s